tisdag 3 februari 2009

Gobi aloo...

...som titeln antyder, blomkål och potatis! God vegorätt från norra Indien, sålunda i denna "torra" version. Hetta och aromer från grön chili, sötma från brynt och mjukkokt potatis, flera olika citrustoner, och en aning utav havets tångskogar – från den svavelosande blomkålen! Du behöver:

  • 1 litet blomkålshuvud; ta bort stocken och skär i buketter
  • 4 stora potatisar; halvera på längden och skär varje halva på längden en gång till, och till sist på tvärsan 3 gånger
  • 1 gul lök; klyftad
  • 1 grön chili; halvera och strimla tvärsöver (om du vill ha extrastarkt så låt kärnorna vara kvar)
  • ½-1 citron

Därtill kryddor:

  • 2 tsk hela spiskumminfrön; hetta upp i en stekpanna tills det ryker lätt, därefter mortla
  • 1 tsk gurkmeja (gult och fint!)
  • 1 tsk Garam Masala
  • 3 cm färsk ingefära (den skall inte vara torr!) samt 2 klyftor vitlök; rivna på fina sidan på rivjärn, i den ordningen
  • Lite salt (utan salt smakar ingen mat någonting, so sue me!). Smaka av för rätt saltmängd!
  • Knippa färsk koriander (till garnering)
  • Fuska i lite socker...you know the drill!

OK, vi kör så det ryker:

1. Hetta upp spiskummin och mal i mortel
2. Lite olja (eller ghee, klarat smör) i en gryta. Emaljerad gjutjärn är att föredra, men det har du nog inte, då går det bra med en annan gryta som det bränner vid lite lättare i så du får vara vaksam. I med potatis samt lök och stek några minuter. Det skall brynas en aning!
3. I med blomkål och sänk värmen lite (gasspis gillar vi!). Stek vidare ett par minuter, därefter dutta i ingefära/vitlöksguckan och en skvätt vatten, samt salt!! Sedan i med alla kryddor utom grön chili och koriander! På med lock och sjud ca 10 minuter...gult och fint blir det! Blir det helt torrt kan du behöva skvätta i lite vatten.
4. I med grön chili; kör på lagom låga tills potatisen är ätklar (5-10 minuter; okokt potatis är något vämjeligt och tvålliknande, pi bvadr). Vi vill inte koka ur chilin så den blir sladdrig och intetsägande; färsk grön chili har en blommighet som de andra chilisorterna saknar...OK, Habanero då, men den skall du inte använda här (kommer recept på refried beans senare!).
5. Smaka av med citron till en viss syra (det skall inte smaka bara citron; pressa i halva först och smaka av, annars vet jag var du bor!), samt fuska i lite socker (kockens knep: "Heh, come over here, kid, learn something. You never know, you might have to cook for twenty guys someday. You see, you start out with a little bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in some tomatoes, tomato paste, you fry it; ya make sure it doesn't stick. You get it to a boil; you shove in all your sausage and your meatballs; heh?... And a little bit o' wine. An' a little bit o' sugar, and that's my trick."Fat Joe Clemenza, Gudfadern), samt finskär koriandern (dra av bladen, peta ihop till en boll med spetsig hand och skär fint tvärsöver) och strössla över den färdiga rätten!

Detta passar bra till Basmatiris och Poppadums (för mig som är glutenminus) eller som en sidorätt till t ex lammgryta (recept kommer). Se även receptet på Raita, som är obligatoriskt.

Peace,

/Pastorn

Inga kommentarer: