fredag 6 februari 2009

Dagens udda diagnos: Capgras syndrom

Vi kör väl en serie intressanta men ovanliga psykiatriska diagnoser här så ni fem läsare har något att fundera över? Mmmmmkaayyy. Först ut: Capgras syndrom.

Väl beskrivet i Richard Powers fina The Echo Maker, handlar det om oförmågan att relatera till nära och kära. Patienten är övertygad om att någon/några nära och kär(a) i själva verket har ersatts av nära nog perfekta bedragare, och patienten är totalt vilsen i sin övertygelse. Depersonalisering by proxy.

Detta är nära nog motsatsen till prosopagnosi (ansiktsblindhet; patienten kan då inte känna igen ansikten och måste förlita sig på analys av "typiska drag" varje gång ett ansikte siktas innan "AHA" inträffar – en känd "prosopagnosist" är lustigt nog den mycket sympatiske neurologen Oliver Sacks). I Capgras syndrom känner patienten visserligen igen ansikten, men kan i något eller några specifika fall inte få den normala känslomässiga reaktion som förenklat betyder "nära och kär". Då rationaliserar hjärnan omedelbart att det är en imitatör – en lumpen bedragare – som tagit den andres plats! Sålunda infinner sig aldrig "AHA". Att vara anhörig och icke-erkänd måste vara något enormt frustrerande.

Capgras syndrom kan uppträda efter skada på hjärnans högra tinninglob eller sällsynt vid epilepsi. Dagens teori är att ansiktsigenkänning – det här är uppenbarligen person X och "känslomässig OK-reaktion" – det här är min bror/syster/älskade/förälder och det känns bra i magen kodas av olika delar av hjärnan och om förbindelsen mellan dessa bryts (eller den ena delen slås ut) så kan det fara åt pipsvängen. Stay tuned, folks!

1 kommentar:

Aliens sa...

Jag är en 31årig alien-flicka som har capgras (bland hel del annat).
Det kan vränga både människor, min katt, min egen spegelbild, mitt hem, ja ... vadsomhelst kan helt plötsligt vara "utbytt".
Rätt jobbigt, och fast jag vet och försöker hålla mej fast vid att jag vet om det och vad det är osv. så blir man ju nervös/rädd/paranoid/etc. ändå om man redan har en "svag"/"sämre" period med psyk-måendet rent allmänt.