fredag 6 februari 2009

...och RAITA, dammit!

OK, vi kanske skall ha en frisk sås till grönsaksrätten i det förra inlägget. Gott så! Du behöver:

  • 2 burkar matlagningsyoghurt (fet youghurt. tack! Går bra med en 5 dl Turkisk yoghurt, om du hittar, إن شاء الله)
  • 1 gurka (delas på längden, kärnas ur med bakänden på en vanlig potatisskalare – prova, det är kul – eller tesked. Riv på grova sidan av ett rivjärn ner i ett durkslag och salta lätt för att bli av med vätskan; krama ur och nej du vill inte ha skalbitarna)
  • 1 stor (2 små) färsk grön chili (dela på längden, ta bort kärnor och det vita; strimla fint – och tvätta händerna efteråt!)
  • 2-3 salladslökar, finstrimlade (spara lite av det grönaste att strimlas precis innan servering och på med det som dekoration)
  • Tumme färsk ingefära (finriven)
  • Stor vitlöksklyfta (finriven efter ingefäran; skrapa ihop till en väldoftande gucka! Man blir som ett dagisbarn när man får kladda i köket)
  • ½-1 msk hela spiskumminfrön (lägg i torr stekpanna och hetta upp tills de börjar ryka och släppa ifrån sig sina aromatiska oljor; mortla till pulver tillsammans med några svartpepparkorn och lite havssalt)
  • Saft från ½ citron (är man en riktig Borgarecestar man skalet och blandar med det salladslöksgröna precis innan servering)
  • Liten nypa socker (för vi gillar att fuska)

1. Blanda avrunnen gurka med allt annat inklusive fusk. Ställ i kylen minst en timme.
2. På med finstrimlat grönt från salladslöken och servera till alla Indiska rätter utom möjligen k/qulfi för då kommer Ganesha och sätter sig på dig vilket om möjligt gör mer ont än att klia sig på fel ställe efter att ha hanterat chili.

Spiskummin (Cuminum cyminum L.) har en annorlunda citruston än citronen, och ingefäran har ännu en; denna Raita får därför en djuuuup smak och viss hetta av grön chili. Du kan testa att köra i lite saffran också (inte ett helt paket, ta några korn i taget tills det känns bra utan att smaka lussekatter) om du inte har det i någon annan rätt.

Du kan naturligtvis göra den här röran som Tzatziki, med bara yoghurt/grovriven saltad gurka/vitlök/nymalen peppar, men då fuskar du i en matsked olivolja för den rätta Grekiska smaken (och ställer i kylen en timme som vanligt). Njutes med lämpligt bröd och Ouzo (Oyzo).

Man hettar upp hela kryddor som innehåller fettlösliga smakämnen innan man maler dem, på det att de må aromatisera mera! Denna spiskummin slår den färdigmalda ungefär som nymalen svartpeppar slår färdigmalen. So there.

Peace,

/Pastorn

Inga kommentarer: