torsdag 26 februari 2009

Läsvärt på Journalisten

Jag dristar mig att citera Paul Frigyes kloka krönika:

"Förlorar kärandesidan i tingsrätten framstår det som grönt ljus för gratis fildelning som idé och praktik.

Vinner de framstår den åtalade piratkvartetten som martyrer och idealistiska hjältar. Många formella makthavare i historien har gått i liknande fällor. Reta tjuren, vifta med röda skynket så kommer skrället dånande och kan med egen kraft och ett litet ryck förpassas in i sargen.

Olé!

Hur vänder man en sådan lose-lose-situation?

Genom att ta fram revolvern och skjuta sig i foten förstås!"

(IPRED1 röstades igenom i riksdagen igår)

"Och när stora aktörer ger sig in och statuerar exempel med maktmedel tenderar det att skapa mer motstånd - och legitimitet till motståndet - än vad som fanns före interventionen."

(Bolagens betalda intresseorganisationer kan inte vinna)

So, there!

/Pastornonsdag 25 februari 2009

Fega kreationister

Så! En kreationist – varning: idioti som skulle underkännas på en grundläggande biologikurs på valfritt universitet – och därmed vetenskapsmotståndare (idiot, ty denna dumhet är avsiktlig och därför ond) sprider sin galla (förlåt länken, kära skeptiker) men plockar bort alla kommentarer från undertecknad och andra med en motsvarande utbildning (överläkare schmöverläkare; om det nu behagas pratas persiljaär det fler än Herrn som har disputerat) så snart det blir mothugg? Fega kräk och dylika troll skall med trolldom trakteras.

För övrigt, är det inte en synd att ljuga för Jesus?

[långfinger]

Peace,

/Pastorn (och jag kommer inte att stänga [den tagen] i första taget. Kreationister, pfffffffft)

måndag 16 februari 2009

Professor Rosén pratar persilja, och Pastorn orkar inte med dessa Troll utan tar till Argumentum ad Strindbergiam

Slog på TV4-morgon och det första jag fick höra var följande drapa (fritt ur minnet, so sue me):

"Kultur kommer inte till utan upphovsrätt" (högst värderade Professor Jan Rosén, med anledning av TPB-rättegången) >:-(

Skit ner sig professorn, så får han randiga byxor. Hur i helvete kan man ens argumentera med en sådan ignorant?!

Kultur skapar man för att knulla. Det är trevligt; Pastorn rekommenderar båda dessa verksamheter å det varmaste! Ibland betalar kulturskapandet hyran, men oftast inte. What does that make me?

Peace,

/Pastorn

Pastorn sprider kärlek högerut

Quoth Anders Björck, avgående landshövding (m):

– I min avskedsansökan har jag begärt att sluta den 15 februari. Försvarsministern har bett att jag ska vara kvar till årets slut. Men jag är en hederlig och principfast man (...), förklarar Anders Björck för SvD.

Jag måste erkänna att jag på något sätt alltid gillat denne bitige moderat (liksom jag oftast avskytt partiets politik). I detta fall anger Björck att han "inte tror på" FRA-lagen och därför avgår, trotsandes den tämligen skamlige Tomhylsan; själv gjorde jag vapenfri tjänst som vedförsörjare...blir det zombieinvasion så är det mig ni kallar på.

Pastorn utdelar respekt (och fred)! FRA-lagen är naturligtvis även den skamlig. Vad i helvete är det för antikommunister i regeringen (frågar jag mig av alla; de som känner mig vet var jag står politiskt så nu om någonsin ber jag att få gapflabba och utropa dessa pajasar till åtskilligt mer Nordkoreavänliga än vad jag hade varit ens under pistolhot) som driver igenom sådant trams...samt IPRED1, IPRED2, ACTA, osv., osv...

Just asking. Vill de ha det som i Sovjet?

(YES! Det känns skönt att få trolla ibland, Pastorn erkänner det gladeligen)

söndag 15 februari 2009

Pwned, "nöjesindustrin"

Svensson formulerar det så väl:

"Alltså, de stora kulturdistributörerna behövs inte längre."

I rest my case. Dö, avlid, självdö, mediabolag. Ni är sammantaget en svulstsamhällskroppen och era advokater hör hemma på havets botten. !

In other news: kulturen bygger på kopiering.

Peace,

/En upphovsrättsinnehavare och musiker, därtill Pastor

fredag 13 februari 2009

Dagens udda diagnos: Cotards syndrom

...så om Capgras syndrom handlar om oförmågan att erkänna sina närmaste; vad skulle då hända om man inte erkände sin egen existens?

Cotards syndrom. Den totala misären; en sorts "locked-out syndrome".

En patient med Cotards (kan liksom Capgras uppstå efter skallskada) kan inte känna igen sig själv – i den betydelsen att "det där är jag" helt uteblir (titta dig själv i spegeln ett par gånger så förstår du). En känsla av total ihålighet kan inträda och patienten kan tro sig vara urholkad; inälvorna är borta och kanske också blodet. Vidare följer ofta en oförmåga att inse sina grundläggande behov: Varför skall jag äta, jag är ju död? Vems döda, kalla arm är det här, som sitter fast på någons kropp?

Ja, jag har träffat en Cotardpatient (extremt ovanligt). Utrymme för filosoferande, efteråt; huga.

Onegaishimasu!

F d Bong gör en fin Morote dori kokyo ho (Saito-Sensei förklarar mera här och varför inte kolla in Seagal?) på skivindustrin och det tål att citeras:
"Skivbolagen har drivit en girig konfrontationspolitik och därmed missat tåget. Om detta är så gott som alla kunniga kommentatorer överens. Hade de i början av fildelningseran varit lite mer kreativa så hade deras problem verkligen inte varit så akut idag.
De ville förbjuda och förstöra en resurs som internet skapat och som utnyttjas flitigt av hela den nya generationen. Inte särskilt genomtänkt eller realistiskt."
Så sant som det är sagt. Upphovsrättsindustri! Striden är förlorad oavsett utgången av den livesända TPB-rättegången.

Något som tål mindre att citeras är f d Bongs argumentum ad nazium med anledning av Darwins 200-årsdag igår (grattis Charlie!). Vi står ju ändå på samma sida vad gäller vetenskap versus religion i denna fråga (vi står på samma sida politiskt också, so there)! Altruismen har självfallet också utvecklats, hos sociala varelser.

tisdag 10 februari 2009

Jävlas inte med den Svenska parkeringvaktskåren (dagens skådespelarinsats)"I vägen för vaddå? Renar? Isbjörnar..?" Tack till Stationsvakt för tipset!

Lång som en buss, tung som en bil; den största hittills kända ormen – Titanoboa cerrejonensis


Jämför "rygg"-kotorna från en modern Anakonda med Titanoboa, vilken har återfunnits i ungefär 60 miljoner år gamla lager från en kolgruva i Colombia. En Anakonda är stor som ¤#"@!%. Men!

Den här ormen hade nått mig (och dig) upp till höften, liggandes på marken. Illustrationen ovan visar en krokodil i bakgrunden; var glad att du inte levde då – men dina förföräldrar gjorde det – och var glad att du lever nu i den vetenskapliga tidsåldern. Hur coolt är inte det?

måndag 9 februari 2009

Pastorn reagerar på en inbillad (och en verklig!) orimlighet och ådrager sig möjligen hat från en illvillig lobby av troll...

...men jag undrar verkligen vad som ens hade varit det orimliga (och avskyvärda intill åtalbar olaglighet?) i att ge ekonomisk hjälp till barn som förlorat sina föräldrar i självmordsdåd. Som om barnen skulle få skylla sig själv för att ha valt att växa upp i ett flyktingbeläger med desperata föräldrar?

Tillåt mig skämmas å åklagarmyndighetens vägnar. Vissa skattekronor svider lite mer än andra...

Peace ändå,

/Pastorn

fredag 6 februari 2009

Dagens udda diagnos: Capgras syndrom

Vi kör väl en serie intressanta men ovanliga psykiatriska diagnoser här så ni fem läsare har något att fundera över? Mmmmmkaayyy. Först ut: Capgras syndrom.

Väl beskrivet i Richard Powers fina The Echo Maker, handlar det om oförmågan att relatera till nära och kära. Patienten är övertygad om att någon/några nära och kär(a) i själva verket har ersatts av nära nog perfekta bedragare, och patienten är totalt vilsen i sin övertygelse. Depersonalisering by proxy.

Detta är nära nog motsatsen till prosopagnosi (ansiktsblindhet; patienten kan då inte känna igen ansikten och måste förlita sig på analys av "typiska drag" varje gång ett ansikte siktas innan "AHA" inträffar – en känd "prosopagnosist" är lustigt nog den mycket sympatiske neurologen Oliver Sacks). I Capgras syndrom känner patienten visserligen igen ansikten, men kan i något eller några specifika fall inte få den normala känslomässiga reaktion som förenklat betyder "nära och kär". Då rationaliserar hjärnan omedelbart att det är en imitatör – en lumpen bedragare – som tagit den andres plats! Sålunda infinner sig aldrig "AHA". Att vara anhörig och icke-erkänd måste vara något enormt frustrerande.

Capgras syndrom kan uppträda efter skada på hjärnans högra tinninglob eller sällsynt vid epilepsi. Dagens teori är att ansiktsigenkänning – det här är uppenbarligen person X och "känslomässig OK-reaktion" – det här är min bror/syster/älskade/förälder och det känns bra i magen kodas av olika delar av hjärnan och om förbindelsen mellan dessa bryts (eller den ena delen slås ut) så kan det fara åt pipsvängen. Stay tuned, folks!

...och RAITA, dammit!

OK, vi kanske skall ha en frisk sås till grönsaksrätten i det förra inlägget. Gott så! Du behöver:

 • 2 burkar matlagningsyoghurt (fet youghurt. tack! Går bra med en 5 dl Turkisk yoghurt, om du hittar, إن شاء الله)
 • 1 gurka (delas på längden, kärnas ur med bakänden på en vanlig potatisskalare – prova, det är kul – eller tesked. Riv på grova sidan av ett rivjärn ner i ett durkslag och salta lätt för att bli av med vätskan; krama ur och nej du vill inte ha skalbitarna)
 • 1 stor (2 små) färsk grön chili (dela på längden, ta bort kärnor och det vita; strimla fint – och tvätta händerna efteråt!)
 • 2-3 salladslökar, finstrimlade (spara lite av det grönaste att strimlas precis innan servering och på med det som dekoration)
 • Tumme färsk ingefära (finriven)
 • Stor vitlöksklyfta (finriven efter ingefäran; skrapa ihop till en väldoftande gucka! Man blir som ett dagisbarn när man får kladda i köket)
 • ½-1 msk hela spiskumminfrön (lägg i torr stekpanna och hetta upp tills de börjar ryka och släppa ifrån sig sina aromatiska oljor; mortla till pulver tillsammans med några svartpepparkorn och lite havssalt)
 • Saft från ½ citron (är man en riktig Borgarecestar man skalet och blandar med det salladslöksgröna precis innan servering)
 • Liten nypa socker (för vi gillar att fuska)

1. Blanda avrunnen gurka med allt annat inklusive fusk. Ställ i kylen minst en timme.
2. På med finstrimlat grönt från salladslöken och servera till alla Indiska rätter utom möjligen k/qulfi för då kommer Ganesha och sätter sig på dig vilket om möjligt gör mer ont än att klia sig på fel ställe efter att ha hanterat chili.

Spiskummin (Cuminum cyminum L.) har en annorlunda citruston än citronen, och ingefäran har ännu en; denna Raita får därför en djuuuup smak och viss hetta av grön chili. Du kan testa att köra i lite saffran också (inte ett helt paket, ta några korn i taget tills det känns bra utan att smaka lussekatter) om du inte har det i någon annan rätt.

Du kan naturligtvis göra den här röran som Tzatziki, med bara yoghurt/grovriven saltad gurka/vitlök/nymalen peppar, men då fuskar du i en matsked olivolja för den rätta Grekiska smaken (och ställer i kylen en timme som vanligt). Njutes med lämpligt bröd och Ouzo (Oyzo).

Man hettar upp hela kryddor som innehåller fettlösliga smakämnen innan man maler dem, på det att de må aromatisera mera! Denna spiskummin slår den färdigmalda ungefär som nymalen svartpeppar slår färdigmalen. So there.

Peace,

/Pastorn

tisdag 3 februari 2009

Gobi aloo...

...som titeln antyder, blomkål och potatis! God vegorätt från norra Indien, sålunda i denna "torra" version. Hetta och aromer från grön chili, sötma från brynt och mjukkokt potatis, flera olika citrustoner, och en aning utav havets tångskogar – från den svavelosande blomkålen! Du behöver:

 • 1 litet blomkålshuvud; ta bort stocken och skär i buketter
 • 4 stora potatisar; halvera på längden och skär varje halva på längden en gång till, och till sist på tvärsan 3 gånger
 • 1 gul lök; klyftad
 • 1 grön chili; halvera och strimla tvärsöver (om du vill ha extrastarkt så låt kärnorna vara kvar)
 • ½-1 citron

Därtill kryddor:

 • 2 tsk hela spiskumminfrön; hetta upp i en stekpanna tills det ryker lätt, därefter mortla
 • 1 tsk gurkmeja (gult och fint!)
 • 1 tsk Garam Masala
 • 3 cm färsk ingefära (den skall inte vara torr!) samt 2 klyftor vitlök; rivna på fina sidan på rivjärn, i den ordningen
 • Lite salt (utan salt smakar ingen mat någonting, so sue me!). Smaka av för rätt saltmängd!
 • Knippa färsk koriander (till garnering)
 • Fuska i lite socker...you know the drill!

OK, vi kör så det ryker:

1. Hetta upp spiskummin och mal i mortel
2. Lite olja (eller ghee, klarat smör) i en gryta. Emaljerad gjutjärn är att föredra, men det har du nog inte, då går det bra med en annan gryta som det bränner vid lite lättare i så du får vara vaksam. I med potatis samt lök och stek några minuter. Det skall brynas en aning!
3. I med blomkål och sänk värmen lite (gasspis gillar vi!). Stek vidare ett par minuter, därefter dutta i ingefära/vitlöksguckan och en skvätt vatten, samt salt!! Sedan i med alla kryddor utom grön chili och koriander! På med lock och sjud ca 10 minuter...gult och fint blir det! Blir det helt torrt kan du behöva skvätta i lite vatten.
4. I med grön chili; kör på lagom låga tills potatisen är ätklar (5-10 minuter; okokt potatis är något vämjeligt och tvålliknande, pi bvadr). Vi vill inte koka ur chilin så den blir sladdrig och intetsägande; färsk grön chili har en blommighet som de andra chilisorterna saknar...OK, Habanero då, men den skall du inte använda här (kommer recept på refried beans senare!).
5. Smaka av med citron till en viss syra (det skall inte smaka bara citron; pressa i halva först och smaka av, annars vet jag var du bor!), samt fuska i lite socker (kockens knep: "Heh, come over here, kid, learn something. You never know, you might have to cook for twenty guys someday. You see, you start out with a little bit of oil. Then you fry some garlic. Then you throw in some tomatoes, tomato paste, you fry it; ya make sure it doesn't stick. You get it to a boil; you shove in all your sausage and your meatballs; heh?... And a little bit o' wine. An' a little bit o' sugar, and that's my trick."Fat Joe Clemenza, Gudfadern), samt finskär koriandern (dra av bladen, peta ihop till en boll med spetsig hand och skär fint tvärsöver) och strössla över den färdiga rätten!

Detta passar bra till Basmatiris och Poppadums (för mig som är glutenminus) eller som en sidorätt till t ex lammgryta (recept kommer). Se även receptet på Raita, som är obligatoriskt.

Peace,

/Pastorn