tisdag 25 november 2008

En till Guillougroda, och den äger STOR ironi, och jag är uppriktigt ledsen

Quoth Guillou:

En ny lag skulle, om inte annat av rent operativa skäl, rikta sina vapen i första hand mot ligorna av uppladdare (1). Det säger sig självt. De skräckexempel som före­språkarna av fri nätstöld anger, om hur ”nöjesindustrin” skulle ruinera små skolbarn, är delvis underhållande men helt orealistiska (2).

Just därför att det inte är nedladdarna, skolbarn eller något äldre, som är fienden, utan ligorna av uppladdare, de som sätter en ära i att få ut ett nytt verk på nätet fortare (3) än det hinner ut i handeln (4).

(mina numreringar, se nedan för kommentarer)

Jag brukar uppskatta Guillous oförtröttliga påpekanden att det inte behövs någon särskild terroristlagstiftning med sänkta rättsäkerhetskrav, då sprängning av oskyldiga etc. redan är förbjudet enligt gällande lagstiftning. Gott så.

Men detsamma gäller i "fildelningsfallet"! Om nu upphovsrättsindustrin och De Famösa 37 vill åt "uppladdarna", (1, 3) varsågod och sök upp dem och lagför enligt gällande lag! Vi övriga kan, så fort t ex en CD eller DVD finns tillgänglig att (4) köpa (och vi köper dem), rippa den digitalt och därefter dela med oss. Hur enkelt som helst. Därtill är åtminstone 1/4 av Svenskarna fildelare, legala eller illegala, och nästan alla använder Bittorrent (och delar därmed med nödvändighet ut åtminstone delar av de filer de "laddar ner" – och att "ladda ner" är också förbjudet enligt redan gällande lag). Nära en miljon Svenskar delar ut även i den begränsade bemärkelsen (seedar).

Dessutom (2) förskräcker exemplen från andra länder. Och denna utpressning av dig och mig och farmor verkar inte fungera heller (den är ren jävelskap och öga-för-ögalagstiftning, Talion Schmalion). Legaliserad utpressning vill vi inte veta av. Punkt. Trams! Vet hut!

Peace ändå,

/Pastorn

PS: Mer om IPRED1 på Sydsvenskan. DS.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Pastorn!

Nej den känns inte trygg och därför välkomnar jag initiativ som datalagringslagen - jag hoppas att den kommer kännas tryggare snart!

Ha en trevlig helg!
Little Miss Chatterbox