- Uppåt 1 kg högrev (beroende på hur mycket talg och hinnor du måste skära bort)
- 300 g rimmat sidfläsk i bit
- 3 stora jämntjocka morötter
- 1 flaska rödvin i 60-kronorsklassen, välj kraftigt! Sybostemlaget är din vän.
- Buljong (tärning eller fond eller en kombination; t ex 1½ kycklingtärning och 2-3 msk oxfond)
- 4-7 vitlöksklyftor beroende på storlek
- 300 g steklök, små
- 500 g stora champinjoner
- Dutt tomatpuré
- Timjan (torkad)
- Psalt, speppar ad libitum
...och lite fusk (se nedan)
OK, så du vill laga en hjärtego' festrätt som sköter sig själv i flera timmar och som alltid gör succé? Gör så här:
1. Skala och halvera morötterna på längden. Det skall vara stora morötter! Skär till 2 cm tjocka "halvmånar". Dessa morötter skall kokas mjuka i grytan så glöm det där med krispiga grönsaker. Här är vi ute efter sötman.
2. Bort med svålen på sidfläsket och skiva det i ½ cm skivor, därefter strimla på tvären i ½ cm randiga och fina strimlor.
3. Putsa högreven (ett billigt och bra kött ca 65:-/kg, som dock inte är mört och behöver lång koktid!) – bort med hårda talgbitar och sega hinnor som aldrig blir möra hur länge man än kokar. Skär i ca 3 x 3 cm bitar, inte mindre.
4. Skala vitlöksklyftorna och hacka grovt. Pressa inte, då kommer jag att söka upp dig...för jag vet var du bor!
5. I stora gjutjärnsgrytan (köp på loppis vetja; hittar du en emaljerad så skatta dig lycklig), fräs sidfläsk och morötter en stund till dofterna sprider sig och grannen undrar vad som står på. Dutta i tomatpuré och i med vitlök men dra ner värmen så den inte bränns (svartbränd vitlök = beskt och blä).
6. Stek samtidigt upp högrevsbitarna i separat stekpanna; du vill bryna dem på ytan och ha därför inte så många bitar i åt gången! Psalt och speppar i stekpannan efter hand. I med köttbitarna i stora grytan...
7. När allt kött är stekt, häll i stora grytan en flaska vin (om du inte bränt vid som satan, en skvätt i stekpannan också så du får med de goda köttsafterna), fyll eventuellt upp med vatten tills det täcker, i med buljong av olika slag och timjan, samt 1 matsked socker. På med lock och koka (försiktigt, det skall bara bubbla lite på ytan) i 1½ timme, innan du smakar! Det tar så lång tid innan smakerna har "gift sig". Men när du smakar av efter den tiden så gäller följande, i tur och ordning:
- för lite smak överhuvudtaget: i med mer buljong (oxfond) – sältan tar fram alla andra smaker!
- för lite sötma: i med lite Ketjap Manis (finns i orientaliska hyllan på Konsum etc.)
- för lite syra: en dutt mörk balsamvinäger
- för lite timjan: i med mer timjan, duh!
Ja, jag vet att det finns mer Aspergerinspirerade recept på denna rätt, men vi föredrar att göra det 97% så gott, med hälften av det optimala jobbet.
Vissa serverar ris till, andra serverar nudlar (Tagliatelle). Jag föredrar ett potatismos gjort på 2/3 mjölig potatis (t ex King Edward), 1/3 rotselleri, skvätt mjölk (när man vispar ihop), mer salt och peppar än man tror, samt en rejäl smörklutt. Rotsellerin förvandlar moset från en vardagsrätt till en lyxrätt! Skär rotsellerin i högst hälften så stora bitar som potatisen och koka tillsammans i rikigt saltat vatten, när de är genomkokta häll av och i med resten; vispa moset ordentligt till fluffighet (här kommer du att skändligen misslyckas om du använder färskpotatis som blir som klister; detta kräver bakpotatis eller icke-färsk!) med en ballongvisp och gärna hög kockmössa! Njut det hela med en tomat/löksallad med lite dressing (tomat och rödvin är elak död utan lök och vinäger!) och ett gott rödvin.
Njuta är ordet för dagen. Njut, dammit!
Peace,
/Pastorn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar