söndag 16 november 2008

Billigt franskt käk som lägger sig som bomull kring hjärtat...

...så skulle mormor ha sagt i alla fall. Bœuf Bourguignon, och hör sen! Du behöver:

 • Uppåt 1 kg högrev (beroende på hur mycket talg och hinnor du måste skära bort)
 • 300 g rimmat sidfläsk i bit
 • 3 stora jämntjocka morötter
 • 1 flaska rödvin i 60-kronorsklassen, välj kraftigt! Sybostemlaget är din vän.
 • Buljong (tärning eller fond eller en kombination; t ex 1½ kycklingtärning och 2-3 msk oxfond)
 • 4-7 vitlöksklyftor beroende på storlek
 • 300 g steklök, små
 • 500 g stora champinjoner
 • Dutt tomatpuré
 • Timjan (torkad)
 • Psalt, speppar ad libitum

...och lite fusk (se nedan)

OK, så du vill laga en hjärtego' festrätt som sköter sig själv i flera timmar och som alltid gör succé? Gör så här:

1. Skala och halvera morötterna på längden. Det skall vara stora morötter! Skär till 2 cm tjocka "halvmånar". Dessa morötter skall kokas mjuka i grytan så glöm det där med krispiga grönsaker. Här är vi ute efter sötman.

2. Bort med svålen på sidfläsket och skiva det i ½ cm skivor, därefter strimla på tvären i ½ cm randiga och fina strimlor.

3. Putsa högreven (ett billigt och bra kött ca 65:-/kg, som dock inte är mört och behöver lång koktid!) – bort med hårda talgbitar och sega hinnor som aldrig blir möra hur länge man än kokar. Skär i ca 3 x 3 cm bitar, inte mindre.

4. Skala vitlöksklyftorna och hacka grovt. Pressa inte, då kommer jag att söka upp dig...för jag vet var du bor!

5. I stora gjutjärnsgrytan (köp på loppis vetja; hittar du en emaljerad så skatta dig lycklig), fräs sidfläsk och morötter en stund till dofterna sprider sig och grannen undrar vad som står på. Dutta i tomatpuré och i med vitlök men dra ner värmen så den inte bränns (svartbränd vitlök = beskt och blä).

6. Stek samtidigt upp högrevsbitarna i separat stekpanna; du vill bryna dem på ytan och ha därför inte så många bitar i åt gången! Psalt och speppar i stekpannan efter hand. I med köttbitarna i stora grytan...

7. När allt kött är stekt, häll i stora grytan en flaska vin (om du inte bränt vid som satan, en skvätt i stekpannan också så du får med de goda köttsafterna), fyll eventuellt upp med vatten tills det täcker, i med buljong av olika slag och timjan, samt 1 matsked socker. På med lock och koka (försiktigt, det skall bara bubbla lite på ytan) i 1½ timme, innan du smakar! Det tar så lång tid innan smakerna har "gift sig". Men när du smakar av efter den tiden så gäller följande, i tur och ordning:
 • för lite smak överhuvudtaget: i med mer buljong (oxfond) – sältan tar fram alla andra smaker!
 • för lite sötma: i med lite Ketjap Manis (finns i orientaliska hyllan på Konsum etc.)
 • för lite syra: en dutt mörk balsamvinäger
 • för lite timjan: i med mer timjan, duh!
8. Skiva champinjonerna grovt; skala steklöken och skär bort det yttersta av roten men behåll den hel. Stek champinjonerna på högsta värme i en aning smör/olja tills de bryns något; i med dem i grytan. Samma med löken (det går fort; karamelliserad lök är yummy). Koka allt ½-1 timme till och köttet bör vara mört. Mycket mört. Vi snackar smälter-i-munnen-mört; oxfilé för 350:-/kg är inte i närheten för den har mycket mindre egensmak, det är bara att njuta! Detta är comfort food. Mört och smakrikt kött, söta morötter och lökar, salt fläsk, umamismakande och tuggmotståndskraftiga champinjoner, en fantastiskt djup sås! Reda av? Jag använder inte vetemjöl eftersom jag inte tål det; det går lika bra med en aning maizenaredning (finns också på Konsum etc.), den är ändå mycket lättare att arbeta med än vetemjöl i alla fall, bara att strö i och koka en halvminut.

Ja, jag vet att det finns mer Aspergerinspirerade recept på denna rätt, men vi föredrar att göra det 97% så gott, med hälften av det optimala jobbet.

Vissa serverar ris till, andra serverar nudlar (Tagliatelle). Jag föredrar ett potatismos gjort på 2/3 mjölig potatis (t ex King Edward), 1/3 rotselleri, skvätt mjölk (när man vispar ihop), mer salt och peppar än man tror, samt en rejäl smörklutt. Rotsellerin förvandlar moset från en vardagsrätt till en lyxrätt! Skär rotsellerin i högst hälften så stora bitar som potatisen och koka tillsammans i rikigt saltat vatten, när de är genomkokta häll av och i med resten; vispa moset ordentligt till fluffighet (här kommer du att skändligen misslyckas om du använder färskpotatis som blir som klister; detta kräver bakpotatis eller icke-färsk!) med en ballongvisp och gärna hög kockmössa! Njut det hela med en tomat/löksallad med lite dressing (tomat och rödvin är elak död utan lök och vinäger!) och ett gott rödvin.

Njuta är ordet för dagen. Njut, dammit!

Peace,

/Pastorn

Inga kommentarer: